Ton van Abeelen, Executive partner Deloitte Nederland, over de family business special van Business Matters


Laatst sprak ik met iemand over mijn werk. Ik vertelde dat ik veel bij familiebedrijven over de vloer kom. Mijn gesprekspartner reageerde verrast. Dat zijn toch van die stoffige, traditionele organisaties? Uit ervaring kan ik zeggen dat het traditionele stuk klopt, maar het stoffige zeker niet. Familiebedrijven zijn uniek. Ze zijn goed in het onderhouden van langdurige relaties en ze hebben vaak een sterke lange termijnvisie. En als je het mij vraagt, is er ook niets mis met tradities.


Voor onze publicatie Next-generation family businesses: Exploring business ecosystems doken we dieper in de wereld van het familiebedrijf. Daaruit bleek dat zij steeds vaker een beroep doen op derden. In het rapport staat: Bijna de helft is bereid om samen te werken met iedereen die een goed idee heeft. Nu hebben we bij Deloitte veel goede ideeën en we doen ons stinkende best om als trusted advisor er voor de klant te zijn. Zo was ik onlangs bij een groot familiebedrijf in Noord-Brabant op gesprek (met nevenvestigingen in twaalf landen is dit bepaald geen stoffige club). De financieel directeur sprak zijn waardering uit voor Deloitte als taxpartner. Daarbij gebruikte hij het woord ‘onmisbaar’. Dan doe je toch iets goed.


Het rapport over familiebedrijven bevat nog veel meer interessante bevindingen. Ik ben benieuwd hoe u daar tegenaan kijkt en natuurlijk gaan wij er graag met u verder over in gesprek. Het volledige rapport over familiebedrijven kunt u op pagina 4 downloaden.


Tot besluit wil ik graag melden dat Deloitte dit jaar voor de negentiende keer de verkiezing van de Technology Fast 50 organiseert. Een prachtig programma waarin we op zoek gaan naar de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven en de meest innovatieve startups van Nederland. De inschrijving sluit 30 juni a.s.. Dus leest u dit en bent u die jonge, innovatie (tech)startup? Schrijf u dan nu nog in.


Ik wens u veel leesplezier met deze family business special.


Ton van Abeelen